Γιατί τα aνοίγματα του Ισχίου aπελευθερώνουν Συναισθήματα


Γιατί κλαίω χωρίς λόγο με τις πόζες που ανοίγουν το ισχίο

Έχω δει πολλούς ανθρώπους στην παγκόσμια κοινότητα της γιόγκα να θέτουν αυτό το ερώτημα: “Γιατί νιώθω θλίψη χωρίς λόγο στη στάση του περιστεριού;”, “Γιατί κλαίω χωρίς λόγο στις διατάσεις ανοίγματος των ισχίων;”, “Γιατί τα ανοίγματα των ισχίων απελευθερώνουν συναισθήματα;”, Έχω νιώσει τα ίδια συναισθήματα μετά από την εξάσκηση σε ένα μάθημα γιόγκα με άνοιγμα των ισχίων. Μετά το μάθημα, άρχισα να αισθάνομαι βαθιά θλίψη και δεν είχα το κουράγιο να συνεχίσω την πρακτική της γιόγκα λίγες μέρες αργότερα.

Δεν καταλάβαινα από πού προερχόταν η θλίψη μέχρι που είχα την υποψία ότι την ένιωθα από τους γοφούς. Άρχισα να διερευνώ το ερώτημα σε μια διαδικτυακή κοινότητα γιόγκα και προς έκπληξή μου, αυτό ήταν ένα κοινό ερώτημα που τέθηκε από πολλούς άλλους ασκούμενους γιόγκα. Μου ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχε σύνδεση μεταξύ των συναισθημάτων (ειδικά των λυπημένων) και των γοφών.

Η συχνότητα αυτής της ερώτησης ενισχύεται από τον αριθμό των άρθρων που εμφανίζονται στις μηχανές αναζήτησης, στα οποία αναφέρουν τη σχέση μεταξύ των στάσεων ανοίγματος των ισχίων και της θλίψης και περιγράφουν περαιτέρω τα συναισθήματα που αποθηκεύονται σε μέρη του σώματος. Οπότε εδώ είναι μια περιεκτική περιδιάβαση μερικών λόγων για τους οποίους νιώθουμε όπως νιώθουμε σε μια στάση περιστεριού.

Γιατί αισθάνομαι θλίψη σε στάσεις γιόγκα που ανοίγουν τους γοφούς

Πίνακας περιεχομένων

Ανατομία των ισχίων

Οι γοφοί είναι ένα σύστημα στήριξης για ολόκληρο το σώμα – Οι γοφοί είναι οι μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματος και λειτουργούν σε συνδυασμό με τη σπονδυλική στήλη για να στηρίξουν το άνω μέρος του σώματος και τη στάση του σώματος και να επιτρέψουν απλές ενέργειες όπως το περπάτημα και το κάθισμα.[1]

Ο Psoas είναι ένας μυς μοναδικός στο είδος του. Είναι ο μόνος μυς που συνδέει τη σπονδυλική στήλη με τα μηριαία οστά. Ο πσοάς ξεκινά από το σώμα του 12ου θωρακικού σπονδύλου και τους δίσκους μεταξύ των σπονδύλων. Στη συνέχεια συνεχίζει προς τα κάτω στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, περνά πάνω από το λαγόνιο και εισέρχεται στον μικρό τροχαντήρα στο εσωτερικό του μηριαίου οστού.[2]

Ένα εκτεταμένο φάσμα μυών περιβάλλει τα οστά του ισχίου, επιτρέποντας την κάμψη, την έκταση, την εσωτερική και εξωτερική στροφή, καθώς και την απαγωγή και την προσαγωγή. Όταν ανοίγουμε τα ισχία μας, συνήθως επικεντρωνόμαστε στη χαλάρωση των μυών που περιβάλλουν την άρθρωση, γεγονός που βοηθά στην αύξηση του αρθρικού υγρού, το οποίο συμβάλλει στη μεγαλύτερη ευκολία της κίνησης. Η στάση του περιστεριού θα τεντώσει τους μύες που χρησιμοποιούνται για την απαγωγή και η Upavista Konasana (ευρεία γωνία καθιστή προς τα εμπρός) θα τεντώσει τους προσαγωγούς μύες.

Οι μύες και οι ιστοί που περιβάλλουν τη λεκάνη μπορεί να συγκρατούν μεγάλη ένταση. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς δεν εκμεταλλευόμαστε όλο το εύρος κινητικότητας των γοφών. Ως αποτέλεσμα, οι περιοχές των γοφών γίνονται δύσκαμπτες.[3]

drawing psoas muscle minor crying during meditation poses hip opening yoga

Πηγή: “Η υγεία των ισχίων είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει σε μια τέτοια κατάσταση”: Πηγή: Ali Cramer(2021.9.17). “Η γιόγκα των ισχίων”. YogaAnytime.

Διαβάστε επίσης >>> Πόζες γιόγκα για 2 άτομα

Η αντίδραση μάχης ή φυγής και οι γοφοί[4][5]

Τώρα που η ανατομία βγήκε από τη μέση, τι σχέση έχουν οι μύες των ισχίων με τη συναισθηματική πλημμύρα Φανταστείτε μια κατάσταση όπου κάθεστε κάπου και ο φίλος σας εμφανίζεται από το πουθενά και σας τρομάζει. Το πρώτο σας ένστικτο θα ήταν να συσπάσετε έντονα τους μυς του σώματός σας και να μαζευτείτε σε εμβρυακή στάση για να προστατέψετε τον πυρήνα σας.

Και σκεφτείτε το ισχίο σας σε αυτό το στάδιο – είναι πολύ σφιχτά σφιγμένο. Όταν είμαστε έξαλλοι, απειλούμαστε, εκφοβιζόμαστε ή τρομάζουμε, σφίγγουμε αντανακλαστικά τα σαγόνια και τις γροθιές μας και σηκώνουμε τα γόνατά μας για να τσακίσουμε. Ομοίως, η ενεργοποίηση των καμπτήρων του ισχίου για να πάρουμε εμβρυακή θέση είναι η φυσική μας αντίδραση.

Κατά τη διάρκεια τραυματικών εμπειριών, όταν το νευρικό σύστημα λαμβάνει απειλητικές πληροφορίες για το σώμα που δέχεται επίθεση, το σώμα μπαίνει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, οι μύες του psoas σφίγγονται και συστέλλονται ως μηχανισμός άμυνας και προστασίας.

Διαβάστε επίσης>>> 3 λόγοι για τους οποίους είναι εντάξει να κλαίτε σε ένα μάθημα γιόγκα

Και όταν οι μύες σφίγγονται, μικραίνουν. Αν η ένταση δεν απελευθερωθεί ποτέ πλήρως (πράγμα που συχνά δεν συμβαίνει), το ίδιο ισχύει και για το γνωστικό συναίσθημα που γίνεται αντιληπτό σε εκείνο το σημείο. Κατά τη διάρκεια εκείνου του γεγονότος που προκάλεσε την ένταση των γοφών, ο εγκέφαλος εκτοξεύει χημικά σήματα για να ενημερώσει το νευρικό σύστημα και το υπόλειμμα αυτού του συναισθήματος αποθηκεύεται στους γοφούς.

Συναισθήματα και ισχία

Σύμφωνα με την επιστήμη, το φυσικό σώμα και τα συναισθήματα είναι στενά συνδεδεμένα. Σύμφωνα με μελέτη του 2019, ορισμένα συναισθήματα συνδέονται με συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί οι συσχετισμοί είναι καθολικοί σε όλους τους πολιτισμούς και το φύλο που αποδίδεται κατά τη γέννηση.[6] Η συνείδηση των κυττάρων μπορεί να εξηγηθεί από την παρουσία νανοεγκεφάλων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σε μια μελέτη του 2021, και τα κύτταρα είναι “εξαιρετικά ευαίσθητα” σε αισθητηριακά ερεθίσματα καθώς και σε εσωτερικά και εξωκυτταρικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία.[7]

Η Candace Pert, νευρολόγος, ανακάλυψε το 1985 ότι μικροσκοπικές πρωτεΐνες που ονομάζονται νευροπεπτίδια ενεργοποιούν συναισθηματικές οδούς. “Το σώμα σας είναι το υποσυνείδητο μυαλό σας”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το πραγματικό σώμα μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το πώς αισθανόμαστε.

Τα συναισθήματα, σύμφωνα με την έρευνα του Pert, είναι ηλεκτροχημικά σήματα που μεταφέρουν συναισθηματικά δεδομένα σε όλο το σώμα. Το σώμα και ο νους στη συνέχεια εκφράζουν, βιώνουν και αποθηκεύουν αυτά τα συναισθήματα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική δραστηριότητα και να τροποποιήσει το κύτταρο, με αποτέλεσμα να έχει θετική ή αρνητική επίδραση στο σώμα. Σύμφωνα με την έρευνα του Pert, κάθε κύτταρο έχει τη δική του επίγνωση που διατηρεί μνήμες και συναισθηματικές καταστάσεις.[8]

Το διάφραγμα είναι ένα αντιδραστικό συναισθηματικό κέντρο που ρυθμίζει την αναπνοή. Το psoas συνδέεται με το διάφραγμα μέσω της περιτονίας και του μεσαίου τοξοειδούς συνδέσμου. Το psoas και το διάφραγμα συνεργάζονται με κάθε αναπνοή για να παρέχουν πρόσθια σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης.

Το διάφραγμα και το psoas αντιδρούν από κοινού στο φόβο και το στρες. Ο μυς του psoas, όπως και η αναπνοή, γίνεται βραχύς και οξύς ενώ βρίσκεται σε κατάσταση “μάχης ή φυγής”. Ο psoas μας συνδέει επίσης με τον πρωτόγονο εγκέφαλο, γνωστό και ως εγκεφαλικό στέλεχος και νωτιαίο μυελό, ο οποίος έχει τις ρίζες του στη σπονδυλική στήλη. Είναι επομένως, απλό να καταλάβουμε γιατί ο psoas είναι μια τέτοια συναισθηματική δύναμη, με συνδέσεις τόσο με την αναπνοή όσο και με τα βαθύτερα στρώματα του εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης>>>> Ανοίγματα ισχίων

Liz Koch[9], μια γνωστή bodyworker και συγγραφέας που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της επαγγελματικής της πρακτικής στην εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με το psoas, γράφει: “Το psoas είναι ένας αγγελιοφόρος του πυρήνα…. που συνενώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα με τον εντερικό (εντερικό) εγκέφαλο, το psoas κυριολεκτικά ενσαρκώνει τη βαθύτερη ανάγκη μας για επιβίωση, και βαθύτερα, τη στοιχειώδη επιθυμία μας να ανθίσουμε…. Φωτίζοντας έναν ενεργειακό συντονισμό, το psoas μας είναι πραγματικά ένα αφοσιωμένο σύστημα υποστήριξης για να είμαστε ένας συνεκτικός ανθρώπινος οργανισμός”

Συνεχίζει να περιγράφει τις επιπτώσεις του σφιχτού psoas στο σώμα. “Το psoas εμπλέκεται τόσο στενά σε τόσο βασικές σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις, ώστε ένα χρόνια σφιγμένο psoas σηματοδοτεί συνεχώς στο σώμα σας ότι βρίσκεστε σε κίνδυνο, εξαντλώντας τελικά τα επινεφρίδια και εξαντλώντας το ανοσοποιητικό σύστημα”[10]

Συνοψίζοντας, δεδομένου ότι οι μύες του ισχίου είναι το σημείο όπου παγιδεύονται τα συναισθήματα που προκαλούνται από γεγονότα που μεταστρέφουν τη λειτουργία μάχης ή φυγής σας, η εργασία στους βαθύς ιστούς σε στάσεις εστιασμένες στο ισχίο, όπως η pigeon pose, μπορεί να απελευθερώσει τόσο το σωματικό όσο και το συναισθηματικό στρες.

Ενώ το τέντωμα των μυών των γοφών απελευθερώνει τα συσσωρευμένα συναισθήματα, μπορεί επίσης να φέρει στην επιφάνεια αναμνήσεις που έχουν θαφτεί βαθιά. Ακόμη και συναισθήματα από καταστάσεις που συνέβησαν πριν από πολλά χρόνια μπορεί να παραμείνουν παγιδευμένα μέσα μας. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε ένα ξέσπασμα ανεξήγητων δακρύων.

Περισσότεροι λόγοι για τους οποίους: Οι γοφοί συνδέονται με τον σεξουαλικό πυρήνα (Το ιερό τσάκρα)

Η περιοχή των γοφών συνδέεται επίσης με το δεύτερο τσάκρα μας, το Svadhisthana (Ιερό τσάκρα), ένα ενεργειακό κέντρο που θεωρείται ότι φιλοξενεί τη δημιουργική ενέργεια και τη σεξουαλικότητα και συνδέεται με τα συναισθήματα. Η συναισθηματική αστάθεια και η μείωση της ευχαρίστησης θεωρούνται συμπτώματα ενός μπλοκαρισμένου τσάκρα.

Το ξεμπλοκάρισμα αυτού του τσάκρα με το άνοιγμα των γοφών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα συναισθημάτων, παρόμοιο με την έκρηξη του ασυνείδητου στη συνείδηση.[11]

Μιλήσαμε ήδη για το πώς οι γοφοί μπορούν να μεταφέρουν αναμνήσεις παρελθοντικών γεγονότων. Το psoas είναι ιδιαίτερα ευάλωτο κατά τη διάρκεια του σεξουαλικού τραύματος, καθώς πιέζεται να συμμορφωθεί με τη σωματική και συναισθηματική πίεση που επιβάλλεται παρά τη θέλησή μας. Ένα ζεστό μπάνιο ή ένα μασάζ μπορεί να είναι μια λύση για τους δύσκαμπτους ώμους ή τα πόδια. Αλλά ο psoas είναι ένας πιο περίπλοκος μυς.

Κάθε νέο πυροδοτικό γεγονός προσθέτει στο στρες και το συσσωρεύει.[12] Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν να διηγηθούν ιστορίες για μια φορά που κάποιος προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο του σώματός τους και τη γλίτωσε χωρίς ενοχές. Σχεδόν κάθε γυναίκα που γνωρίζω έχει μια ιστορία να μοιραστεί, και πολλοί άνδρες το ίδιο στις μέρες μας. Αυτή η θλιβερή αλλά αναγκαία αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί μπορεί να είναι και ο λόγος για τον οποίο το άνοιγμα των μυών του ισχίου μπορεί να προκαλέσει θλίψη.[13]

Γιατί τα ανοίγματα των ισχίων απελευθερώνουν συναισθήματα Η γιόγκα φέρνει τα συναισθήματα στην επιφάνεια

Αλλά δεν είναι μόνο οι στάσεις ανοίγματος των ισχίων. Η γιόγκα κάνει τους ανθρώπους συναισθηματικούς. Μερικοί άνθρωποι μιλούν για το πόσο ανανεωμένοι, και υπέροχα θα νιώσετε μετά τη γιόγκα. Κάποιοι άνθρωποι λένε ότι ξεπέρασαν την κατάθλιψη κάνοντας γιόγκα και διαλογισμό. Όλα αυτά είναι πολύ αληθινά θετικά αποτελέσματα της γιόγκα. Ωστόσο, μπορεί να σας αφήσει μπερδεμένους όταν αισθάνεστε λυπημένοι ή καταθλιπτικοί ενώ/μετά την εξάσκηση της Γιόγκα, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να αισθάνεστε.

Το να αισθάνεστε λυπημένοι, καταθλιπτικοί, ταραγμένοι και θυμωμένοι μετά τη Γιόγκα συχνά δεν συζητιέται. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο. Αλλά επιτρέψτε μας να σας διαβεβαιώσουμε ότι δεν είστε οι μόνοι.

Η γιόγκα είναι μια κατάσταση σύνδεσης και ένα σύνολο τεχνικών που μας διδάσκουν να συνδεόμαστε με οτιδήποτε. Είναι κάτι περισσότερο από μια προπόνηση υψηλής έντασης, που προκαλεί ιδρώτα. Οι στάσεις ανάπαυσης όπως η στάση πτώματος(Shavasana) και οι στάσεις που ανοίγουν την καρδιά, όπως οι οπισθοστροφές, βρίσκονται επίσης στη λίστα με τις στάσεις που προκαλούν δάκρυα, σύμφωνα με πολλές πηγές.[14] Η γιόγκα και ο διαλογισμός, σε γενικές γραμμές, είναι μια διαδικασία αύξησης της συνειδητότητας, και αυξημένη συνειδητότητα σημαίνει αυξημένες σκέψεις και συναισθήματα. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής της γιόγκα, δεν προσπαθούμε να ελέγξουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Στην πραγματικότητα, προσπαθούμε να αναπνεύσουμε μέσα σε αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα και να αφήσουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας, ενώ στην καθημερινή ζωή, προσπαθούμε να καταστείλουμε τις σκέψεις που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα. Στις καταστάσεις αυξημένης συνειδητότητας, τα πρώτα πράγματα που θα βγουν στην επιφάνεια μπορεί να είναι αυτά που αποφεύγατε περισσότερο.

Αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί να είναι δυσάρεστη, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα σήμα που μας στέλνει το σώμα μας. Για να μας καθοδηγήσει να αποκαλύψουμε σε ποιο κομμάτι της ζωής έχουμε παραμελήσει, είτε πρόκειται για την υγεία μας, τις σχέσεις μας, τα οικονομικά μας ή την καριέρα μας. Αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί να μας ωθήσει να πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν τα πράγματα μέχρι τώρα στη ζωή μας.

Κλάμα κατά τη διάρκεια του διαλογισμού

blonde woman crying during meditation, why do hip openers release emotions
crying poses
release yoga
hip opening yoga

Ομοίως, το κλάμα κατά τη διάρκεια του διαλογισμού είναι επίσης ένα συνηθισμένο φαινόμενο που βιώνουν πολλοί άνθρωποι. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι αρκετά παρόμοιος με εκείνον για τον οποίο φωνάζουμε κατά τη διάρκεια της γιόγκα. Όταν συνεχίζετε να διαλογίζεστε, είστε λιγότερο συνειδητοί και λιγότερο συγκεντρωμένοι στις χιλιάδες σκέψεις που περνούν από το μυαλό σας και σας απασχολούν. Το μυαλό σας ηρεμεί, και εξαιτίας αυτού, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε βαθύτερα στρώματα των συναισθημάτων και του υποσυνείδητου σας.

Καθώς φτάνετε σε μια κατάσταση εσωτερικής γαλήνης και σιωπής, παλιά συναισθήματα που προηγουμένως προσπαθούσατε να αγνοήσετε ή να καταπιέσετε στο υποσυνείδητό σας βγαίνουν στην επιφάνεια. Η επανεμφάνιση παλαιών συναισθημάτων μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικές αντιδράσεις με τη μορφή κλάματος. Μπορείτε τελικά να αφήσετε τα συναισθήματα που είναι κλειδωμένα στο υποσυνείδητό σας όταν κλαίτε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.

Και όταν το κάνετε, το κλάμα που μπορούμε να βιώσουμε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού μπορεί να σχετίζεται είτε με αρνητικά είτε με θετικά συναισθήματα του παρελθόντος που βρήκαν τελικά διέξοδο. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με το ωμό συναίσθημα της παρούσας στιγμής, είτε θετικό είτε αρνητικό.

Τα θετικά εναύσματα μπορεί να είναι τα εξής:

  • Νιώθετε ένα ξαφνικό κύμα γαλήνης και ευτυχίας, τα λεγόμενα δάκρυα χαράς. Κάποιοι διαλογισμοί στοχεύουν ακριβώς σε αυτόν τον σκοπό. Ο διαλογισμός της ευγνωμοσύνης, για παράδειγμα, παροτρύνει τους ασκούμενους να κάνουν έναν κατάλογο με τα πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμονες. Αυτή η τεχνική μπορεί να αυξήσει την ευτυχία μας, να μειώσει την κατάθλιψη, να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τις σχέσεις μας με τους άλλους.
  • Μπορεί να είστε σε θέση να αισθανθείτε μια θεϊκή και μια ανώτερη παρουσία και να σας κυριεύσει η εκτίμηση και η συγκίνηση για την ύπαρξή τους.
  • Συνδέεστε με την εσωτερική σας ύπαρξη, που είναι διαρκώς παρούσα και φτιαγμένη από αγνή αγάπη, και βιώνετε μια βαθιά αίσθηση χαράς. Η σύνδεση με το εσωτερικό σας ον μπορεί επίσης να αναφέρεται ως κατάσταση αυτογνωσίας. Η αυτογνωσία είναι η ικανότητα να βλέπετε τον εαυτό σας αντικειμενικά και καθαρά μέσω του στοχασμού και της ενδοσκόπησης. Είναι επίσης γνωστή ως αναγνώριση και κατανόηση των συναισθημάτων του καθενός.
  • Αναπτύσσετε την αυτοσυμπόνια, η οποία σας επιτρέπει να αναγνωρίζετε και να αγκαλιάζετε τις συναισθηματικές σας ανάγκες αντί να τις απορρίπτετε.
  • Αποκτάτε επίγνωση μιας σημαντικής αλήθειας. Η αλήθεια είναι κάτι που μπορεί να μην είχατε συνειδητοποιήσει προηγουμένως, όπως το ότι αγαπιέστε ειλικρινά από τους γύρω σας ή ότι αισθάνεστε βαθιά ευγνώμονες για όσα έχετε, τα οποία φυσικά προκαλούν έντονα συναισθήματα.

    Η ανακάλυψη της αλήθειας μπορεί να είναι ωφέλιμη ή επιζήμια. Από τη θετική πλευρά, αυτή η πρακτική μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε ότι ζείτε σε έναν κόσμο γεμάτο αγάπη, γεγονός που μπορεί να διεγείρει βαθιά συναισθήματα και να σας κάνει να κλάψετε. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε ότι είστε δυσαρεστημένοι με τον εαυτό σας, το περιβάλλον σας, τον τρόπο ζωής σας, την καριέρα σας ή ένα σημαντικό άλλο πρόσωπο. Ως αποτέλεσμα, προκύπτουν συναισθήματα δυσφορίας, αγωνίας ή απελπισίας.

    Διαβάστε επίσης>>> Μαθήματα γιόγκα

  • Όλα αυτά τα θετικά ερεθίσματα θα μπορούσαν να σας κάνουν να αρχίσετε να κλαίτε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.

Τα αρνητικά εναύσματα μπορεί να είναι τα εξής:

  • Συνειδητοποιείτε αρνητικές προηγούμενες συμπεριφορές ή αναμνήσεις που σας κάνουν να αισθάνεστε ένοχοι ή λυπημένοι, με αποτέλεσμα να κλαίτε.
  • Συνειδητοποιείτε υποβόσκοντα, καταπιεσμένα συναισθήματα που, παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλήρως κατανοητά, μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συναισθήματα.
  • Δεν αισθάνεστε τόσο αγνοί όσο θα θέλατε, κάτι που είναι μια φυσική αντίδραση στη θετική ενέργεια που σας περιβάλλει κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, η οποία μπορεί περιστασιακά να τραβήξει την προσοχή στα ελαττώματά σας.
  • Αφήνετε να φύγουν συναισθήματα που δεν χρειάζεστε πλέον, καθαρίζοντας έτσι όλα τα καταπιεσμένα συναισθήματα που δεν εξυπηρετούν πλέον κάποιο σκοπό.
  • Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, έχετε επίγνωση μιας δυσάρεστης αλήθειας, όπως ότι δεν είστε πλήρως ικανοποιημένοι με τον εαυτό σας ή τους άλλους.
  • Δεν μπορείτε να επικεντρωθείτε στο διαλογισμό τόσο ολοκληρωτικά όσο θα θέλατε. Ως εκ τούτου, αισθάνεστε απογοητευμένοι και ταραγμένοι.

Αυτά τα συναισθήματα, είτε θετικά είτε αρνητικά, μπορεί να ακούγονται υπερβολικά. Ήμουν επίσης ένας από τους σκεπτικιστές για τα οφέλη του διαλογισμού, όπως η αυτογνωσία και η αναγνώριση της πνευματικής αλήθειας.

Για μένα, έλεγαν υπερβολικά πνευματικά. Όμως, μετά την εξάσκηση του διαλογισμού με ανοιχτό μυαλό, έχω βιώσει δάκρυα κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, τόσο χαρούμενα όσο και λυπημένα, που προκλήθηκαν από όλους τους παραπάνω λόγους, προς έκπληξή μου.

Ανεξάρτητα από τις αφορμές, κάθε φορά που περνάω στο διαλογισμό είναι υγιεινή. Αυτό που βιώνετε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας διαλογισμού δεν είναι ούτε σωστό ούτε λάθος. Όλα είναι ακριβώς όπως είναι, και ένας από τους θεμελιώδεις στόχους του διαλογισμού είναι να αποκτήσετε επίγνωση αυτών των συναισθημάτων.

Διαβάστε επίσης >>> ιερές επιβεβαιώσεις

Επειδή έχουμε το χρόνο και το χώρο γι’ αυτό

Τέλος, οι άνθρωποι που ζουν μια σύγχρονη ζωή είναι πολυάσχολοι. Είμαστε εθισμένοι στην παραγωγικότητα και ποτέ δεν είμαστε χωρίς να κάνουμε κάτι. Κυριολεκτικά πάντα δίνουμε προσοχή σε κάτι ή ασχολούμαστε με κάτι. Αν είχαμε επιτέλους το χρόνο να χαλαρώσουμε, θα δίνατε προσοχή στα συναισθήματά σας

Η εικασία μου είναι ότι μάλλον όλοι μας σκεφτόμαστε τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια. Αλλά με τη γιόγκα, ενώ βρίσκεστε στις ασάνες σας, αναπόφευκτα δημιουργείται για εσάς φυσικός χώρος και χρόνος και δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτόν.

Είναι ο χρόνος και ο χώρος που είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στη γιόγκα. Είναι σαν μια επιβεβλημένη διακοπή σε ό,τι κι αν κάνατε και σκεφτόσασταν. Και τότε είναι που μπορείτε πραγματικά να αρχίσετε να συνειδητοποιείτε τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις σας απλά και μόνο επειδή πρέπει.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, οι γοφοί σας δεν λένε ψέματα. Το σώμα σας δεν λέει ψέματα. Έτσι, δεν μπορείτε πραγματικά να ξεφύγετε από το δικό σας χάος ενώ κάνετε γιόγκα, πράγμα που είναι ένας λόγος παραπάνω για να το κάνετε. Για να καταλάβετε τι σας μπλοκάρει και να απομακρύνετε αυτά τα μπλοκαρίσματα και να απελευθερωθείτε από τα βάρη που κουβαλάτε εδώ και καιρό.

Έτσι, ας αγκαλιάσουμε όλοι, με θάρρος, αυτή τη δυσφορία και ας ξανακατεβούμε ταπεινά στα στρώματά μας.

Γιόγκα για τους γοφούς

Ορισμένα ανοίγματα ισχίου αυξάνουν την εξωτερική ή προς τα έξω περιστροφή του μηριαίου οστού στην υποδοχή του ισχίου. Άλλοι εργάζονται για την επιμήκυνση του μυός του psoas, ενός σημαντικού καμπτήρα του ισχίου που συνδέει τον κορμό και τα πόδια και συχνά μειώνεται στον καθηλωμένο στην καρέκλα τρόπο ζωής μας. Οι μυς που ανοίγουν το ισχίο κυκλοφορούν σε μια ποικιλία. Ορισμένες βασικές στάσεις γιόγκα που ανοίγουν το ισχίο και μπορείτε να δοκιμάσετε είναι οι εξής:

  • Στάση περιστεριού (Eka Pada Rajakapotasana) – Αυτή η στάση φαίνεται να είναι μακράν η νούμερο ένα αιτία για το “γιατί αισθάνομαι θλίψη χωρίς λόγο κατά τη διάρκεια του μαθήματος γιόγκα;”, το οποίο μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η στάση αποκαλείται ο “βασιλιάς των hip-openers” Αυτό συμβαίνει επειδή η στάση του περιστεριού είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό άνοιγμα του ισχίου που στοχεύει τόσο στην εξωτερική περιστροφή όσο και στη διάταση των μυών του psoas, με το μπροστινό πόδι να λειτουργεί στην εξωτερική περιστροφή και το πίσω πόδι να τεντώνει το psoas.

    Η στάση του περιστεριού υπάρχει σε πολλές παραλλαγές. Για να εξασκηθείτε με ασφάλεια, προσεγγίστε τη στάση εκτελώντας πρώτα στάσεις που ανοίγουν απαλά τους γοφούς. Μόλις δημιουργήσετε αρκετό χώρο στους γοφούς, τότε προχωρήστε σε πιο προχωρημένες στάσεις περιστεριών, όπως η στροφή προς τα εμπρός στο μονόποδο περιστέρι ή το βασιλικό περιστέρι, ή ακόμα και η στάση διπλού περιστεριού.

  • Στάση βατράχου (Mandukasana) – Η στάση του βατράχου είναι επίσης μια ισχυρή στάση που ανοίγει τους γοφούς και απευθύνεται στον πυρήνα, το εσωτερικό των μηρών καθώς και τους γοφούς σας. Αυτή η στάση μπορεί να είναι αρκετά απαιτητική και γι’ αυτό συχνά συνοδεύεται από συνειδητή αναπνοή για να καθοδηγήσετε τον εαυτό σας να βυθιστεί βαθύτερα. Προσέξτε να αναπνέετε βαθιά και να εστιάζετε στην απελευθέρωση της έντασης. Αν η στάση είναι πολύ έντονη, μπορείτε να μεταφέρετε το βάρος σας προς τα εμπρός στα χέρια για να μειώσετε το υπερβολικό βάρος που θα πάει στους γοφούς σας.
  • Άλλες διατάσεις που ανοίγουν τους γοφούς: Η στάση της πεταλούδας (Baddha Konasana), η ανάκλιντρος στάση της δεσμευμένης γωνίας (Supta Baddha Konasana), η ευρεία γωνιακή καθιστή προς τα εμπρός κάμψη (Upavistah Konasana), το χαμηλό ολίσθημα (Ashwa Sanchalasana) και η Malasana (Garland Pose) είναι άλλες στάσεις που ανοίγουν τους γοφούς.

[1] Charlie Watkins (2018.03.27). “Άνοιγμα του ισχίου για να βοηθήσει στη συναισθηματική απελευθέρωση”. https://www.kalimukti.com/weblog/hip-openers-and-emotional-release.

[2] Pilates Nosara (2017.02.07). “Ο συναισθηματικός πυρήνας, γνωστός και ως Psoas”. https://www.pilatesnosara.com/put up/2017/02/07/the-emotional-core-aka-the-psoas.

[3] Charlie Watkins (2018.03.27). “Άνοιγμα του ισχίου για να βοηθήσει στη συναισθηματική απελευθέρωση”. https://www.kalimukti.com/weblog/hip-openers-and-emotional-release.

[4] Anna Sugarmon.
“Είναι τα συναισθήματα αποθηκευμένα στους γοφούς;”. https://www.ekhartyoga.com/articles/observe/are-emotions-stored-in-the-hips.

[5] Zenbear, “Η βαθιά σχέση μεταξύ των ισχίων και των συναισθημάτων σας”. https://www.zenbear.co.uk/latest-news/hips-and-your-emotions-yoga.

[6] Volynets, S., Glerean, E., Hietanen, J. Okay., Hari, R., & Nummenmaa, L. (2020). Οι σωματικοί χάρτες των συναισθημάτων είναι πολιτισμικά καθολικοί. Emotion, 20(7), 1127-1136. https://doi.org/10.1037/emo0000624.

[7] František Baluška, William B. Miller, Jr. και Arthur S. Reber. (2021). Biomolecular Foundation of Mobile Cousciousness by way of Subcellular Nanobrains (Βιομοριακή βάση της κυτταρικής συνείδησης μέσω υποκυτταρικών νανοεγκεφάλων). Διεθνές περιοδικό μοριακών επιστημών. 2021 Mar; 22(5):2545.

[8] Julianne Ishler (2021.6.17). “Η ισχυρή σύνδεση μεταξύ των γοφών σας και των συναισθημάτων σας”. https://www.healthline.com/well being/mind-body/the-powerful-connection-between-your-hips-and-your-emotions.

[9] Liz Koch (2012). “The Psoas Ebook”. Guinea Pig Pubns; 3η έκδοση.

[10] Pilates Nosara (2017.02.07). “Ο συναισθηματικός πυρήνας, γνωστός και ως Psoas”. https://www.pilatesnosara.com/put up/2017/02/07/the-emotional-core-aka-the-psoas.

[11] Julia Layton. “Η γιόγκα κάνει τους ανθρώπους σούπερ συναισθηματικούς. Αλλά γιατί;” https://well being.howstuffworks.com/wellness/diet-fitness/yoga/yoga-makes-people-super-emotional-why.htm.

[12]Traumaconsciousyoga. “Ο μυς psoas: Πώς κρατάει το τραύμα και πώς να το αφήσετε να φύγει με τη γιόγκα.” https://traumaconsciousyoga.com/psoas/.

[13] Emily A. Francis. “Μυϊκή-συναισθηματική σύνδεση: The Emotion Behind the Psoas Muscle”. http://www.sfyogamagazine.com/weblog/2019/6/13/muscle-emotional-connection-the-emotion-behind-the-psoas-muscle.

[14] Julia Layton. “Η γιόγκα κάνει τους ανθρώπους σούπερ συναισθηματικούς. Αλλά γιατί;” https://well being.howstuffworks.com/wellness/diet-fitness/yoga/yoga-makes-people-super-emotional-why.htm.



Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest Articles